Dieuwke Aberson

Integratief coach/counsellor

Ik heet Dieuwke Aberson. Mijn ouders waren al op leeftijd toen ik kwam en ik ben hun enige kind. Ik heb mijn studie psychologie afgerond in 1982 met een onderzoeksstage bij IBM in Engeland. Ik moest niets hebben van ‘zachte vakken’ en werkte voornamelijk in de wetenschap en met mannen.
Na de geboorte van mijn drie kinderen draait dat om. Ik zoek naar meer ervarings- en praktijkdeskundigheid. Bovendien geef ik vanaf dat moment de voorkeur aan het werken met vrouwen (als docent omgangskunde voor verpleegkundigen en als docent gynaecologisch onderzoek). Ik zoek het als het ware ‘dichter bij mezelf’.

Later valt het mij op dat er bij mijn klanten zich ook een dergelijke beweging voordoet: Van hoofd (verstand, extern), naar buik (emotie, geboorte en sterfte, intern) en als die twee in harmonie zijn, naar hart (compassie). De overgang van hoofd naar buik is vaak heftig, waarbij veel van wat eerder onbewust was, naar boven komt. Wat voordien zeker leek, is dat niet meer. Dan dien je een (nieuwe!) balans te vinden. Daar kan ik je mee helpen.

Mensbeeld

Zelfkennis is wat mij betreft de weg die leidt tot een volledig leven. Je kunt jezelf steeds beter leren kennen door het aangaan van relaties met mensen en zaken (ook die mensen en zaken waar je juist niks mee te maken wil hebben). Er verbinding mee aangaan en er niet voor weglopen of het op een afstand houden door het te bagatelliseren of te rationaliseren. Zo word je intiem met alle aangename en minder aangename kanten van jezelf en word je een ‘heel’ mens.

Als er in het intieme contact al jong zaken behoorlijk mis zijn gegaan, kan je jezelf deels ‘kwijtraken’ of ‘verliezen’ of ‘dissociëren’. Je hebt dan moeite om eigen keuzes te maken, laat staan dat je weet wat je zou willen. (Eigen) waarheidsvinding leidt veelal tot realistische eigenwaarde en dat werkt bevrijdend.

Methode

Karakteristiek voor mijn werkwijze is: met compassie en humor, analytisch en ondersteunend. Ik heb over de jaren een ruim assortiment aan methoden tot mijn beschikking gekregen: Mijn opleiding voor counselor/coach deed ik bij de Nederlandse Academie voor Psychotherapie in Amsterdam. Verder deed ik de opleiding voor supervisor bij het RINO, tekenen als interventie bij Clarisse Mirandolle, individueel systemisch werk bij Maria Rotte en de opleiding voor Mindfulness trainer bij Brigitta Derksen. Van 2007 tot 2015 ben ik verantwoordelijk geweest voor de opleidingsdagen van de Academie voor Counselling en Coaching in Venlo.

Klachten waarvoor deze methode onder andere geschikt is

 • vermoeidheid, stress en burn-out
 • (verlatings)angst
 • obsessies
 • verliefdheden
 • overgewicht of ondergewicht
 • (overdreven) perfectionisme
 • (niet passende) gevoelens van schuld en/of schaamte
 • verveling
 • gebrek aan eigenwaarde
 • problemen met relaties
 • problemen met goed zorgen voor jezelf

Bijzonderheden

Momenteel begeleid ik jonge professionele vrouwen na de geboorte van hun kind(eren), professionele vrouwen in de overgang, eenieder om een gezond gewicht te verkrijgen (behouden) en mensen in overgangssituaties als gevolg van ingrijpende veranderingen in hun persoonlijke omstandigheden. Ook geef ik nascholing voor therapeuten en opleidingen ‘persoonlijke ontwikkeling’ op het gebied van keuzes maken.

Hoe lang duurt het

Het aantal gesprekken is afhankelijk van wat je zelf aangeeft nodig te hebben. Meestal komt dat neer op zo’n vijf tot tien gesprekken, verspreid over een half jaar tot een jaar. Duurzame veranderingen hebben wel een half jaar tot een jaar nodig..(). En ‘terugkomen’ kan natuurlijk altijd.

Wat kost het

Gesprekken van 1,5 uur kosten € 90,00 en kunnen worden vergoed onder de noemer complementaire zorg met name psychosociale hulpverlening.

Contactgegevens

Ik heb praktijk aan huis in Ubbergen, nabij Nijmegen maar ik kan ook naar jou toekomen.

www.zelf-in-zicht.nl

06-29088681