DE POWERWIJVEN op het symposium!

POWERWIJVEN: een indringende voorstelling

Het symposium ‘Wat wél werkt! Hulpverlening na seksueel misbruik’, is blij en trots dat de POWERWIJVEN hun voorstelling komen spelen. Ik zag de Powerwijven voor het eerst in Den Bosch. Het was een try-out en zij werden vanuit hun opleiding op dat moment beoordeeld over de voorstelling. Later zag ik ze in Drenthe nog een keer en ik was net zo onder de indruk als de eerste keer.

De kracht van de POWERWIJVEN

De kracht van de voorstelling is dat ze geen blad voor hun mond nemen. Hoe zij het seksueel misbruik hebben beleefd staat voorop. Rauw in de emotie, rakend in de kleinheid van een kind dat de stappen telt tot de badkamer. Ademloos en intens is het een voorstelling die de bezoekers van het symposium niet onbewogen zal laten.

De les van de POWERWIJVEN

De les van de POWERWIJVEN is dat seksueel misbruik geen eindstation is. Dat je de kracht hebt om te overleven, dat je de kracht hebt om te helen. Maar het is ook de boodschap dat gedane zaken niet meer ongedaan gemaakt kunnen worden. De onschuld van een kind, eens gebroken, kun je niet meer herstellen.

‘Ook in het bejaardentehuis zal ik nog misbruikt zijn’

De hoop van de POWERWIJVEN

Maar er is ook hoop. De hoop zit in de kracht die deze meiden tonen door deze voorstelling te maken. Door het taboe aan te kaarten en te doorbreken, zodat de waarheid aan het licht mag komen. Want in het licht kan het helen.

Pijnlijk bewustzijn van de realiteit van seksueel misbruik

Het is pijnlijk om je bewust te worden van hoe de werkelijkheid van seksueel misbruik in elkaar zit. De werkelijkheid dat er nu mensen in bejaardentehuizen bang zijn om dement te raken, omdat ze hun eigen herinneringen vrezen. De werkelijkheid dat, als een slachtoffer er niet over kan praten en er geen heling kan plaatsvinden, de rauwe ervaring van het misbruik levenslang bij hen blijft. En daarom zijn de POWERWIJVEN en dit symposium zo belangrijk.

Geef een reactie