Boeklancering ‘Jeugdzorg en seksueel misbruik’ met Corinne Dettmeijer

Jeugdzorg en seksueel misbruik. Gemengde leefgroepen, ja of nee?

Afgelopen vrijdag kwam mijn nieuwe boek ‘Jeugdzorg en seksueel misbruik. Gemengde leefgroepen, ja of nee?’ uit. Altijd een feestelijke gelegenheid, het uitbrengen van een kersvers boek. Ik heb eerder al geschreven over wat er allemaal vooraf gaat aan het uitgeven van zo’n boek. Dat kun je hier terug lezen.

Inleiding door Marianne Quax

Als trainer in de Meldcode, bestuurslid van de AVG en stichting Zijweg, docent aan de hogeschool Rotterdam waar zij de minor ‘Geweld in de leefomgeving’ onderwijst, heeft Marianne Quax een behoorlijke staat van dienst als het gaat om seksueel misbruik. Zij gebruikt mijn eerste boek, ‘Helen van seksueel misbruik’ al twee jaar in de minor als verplichtte literatuur en eigenlijk was zij al ‘fan’ van mijn boek voordat het eerste boek uitkwam. Ze schreef me toen: ‘Als de rest van het boek net zo helder is als de voorpublicatie, dan heb ik mijn lesboek eindelijk gevonden’.

Toespraak van Corinne Dettmeijer, Nationaal Rapporteur

We hebben Corinne Dettmeijer een paar dagen voor de bijeenkomst op haar kantoor bij het ministerie van Veiligheid en Justitie gesproken, gewoon om kennis te maken. Een bevlogen mens met het hart op de juiste plek, die over een enorme ervaring en levenswijsheid beschikt. Haar toespraak, na de ontvangst van het boek, was persoonlijk, warm en geëngageerd. Doorspekt met voorbeelden van hoe en waar het in de hulpverlening nogal eens mis gaat, maar ook met de relativering die duidelijk maakt dat ze gewend is om vraagstukken van alle kanten te bekijken alvorens tot een conclusie te komen.

Het wettelijk kader als referentiekader

Over seksueel misbruik en de cijfers uit haar rapport, is ze heel duidelijk: zij is voor de definitie van seksueel misbruik uitgegaan van de wettelijke definitie. Als het gaat om 1 op de 3 meiden en 1 op de 6 jongens die voor hun 16e slachtoffer worden van seksueel misbruik gaat het dus enkel en alleen om de strafbare feiten. Zij heeft daar in den lande nogal eens kritiek op gekregen, omdat seksueel misbruik grote en kleine vergrijpen kent, maar als men kijkt naar de diefstalcijfers in Nederland maakt men ook geen onderscheid tussen een bankroof en een winkeldiefstal. Bovendien, aldus Corinne, zeggen de feiten bijzonder weinig over de impact die het seksueel misbruik op een kind kan hebben. Daar spelen meer dingen in mee dan alleen maar wát er precies gebeurd is.

De geschiedenis als relativering

Nu niet meer voor te stellen, maar in de tijd dat zij als jonge rechter begon, waren er serieuze gesprekken met de nu verboden vereniging ‘Martijn’ waarin de vereniging het Openbaar Ministerie probeerde te overtuigen dat ze niet zo moeilijk moesten doen over seks met kinderen. Dat kinderen een eigen seksualiteit kenden en dat het juist goed was om hen ‘in te wijden’. Dat is nog geen 30 jaar geleden. De strijd tegen seksueel kindermisbruik is in die zin nog niet zo lang gaande, behalve in de harten van de gekwetste kinderen die nu volwassen zijn geworden en nog dagelijks de lange termijneffecten ervan ondervinden.

Koffie met gebak en dan de workshop

Na de toespraak van Corinne was het tijd voor koffie met een heerlijke brownie die we voor de gelegenheid hadden laten bakken door onze favoriete koffietent: Doppio. In de koffiepauze konden mensen hun boek ophalen en laten signeren. Aansluitend gingen we in kleine groepjes in gesprek over diverse stellingen. Een workshop waarbij het doel was elkaar nader leren kennen en ideeën uit te wisselen over stellingen die geënt waren op het kersverse boek.

Multidisciplinair uitwisselen

Wat de workshop bijzonder maakte, in mijn ogen, is dat het publiek wat aanwezig was heel divers was. Er waren mensen die zich in het dagelijks leven bezighielden met wetenschappelijk onderzoek, met onderwijs, met hulpverlening en beleid, er waren lotgenoten, ervaringsdeskundigen in diverse stadia van heling, kortom een heel gemêleerd gezelschap. Dat gaf veel onderlinge discussie en ook wat eye-openers aan alle kanten. Mooi om mee te maken en voor mij aanleiding om na te denken over of ik in de toekomst niet vaker juist de ontmoeting tussen de verschillende doelgroepen die mijn boeken lezen moet organiseren. Die nemen we mee.

Een mooie middag, een mooi resultaat

Na een mooie workshop was er tijd om het glas te heffen en wat meer informeel met elkaar uit te wisselen. De sfeer was goed, gemoedelijk en warm. Al met al kijk ik terug op een zeer geslaagde middag waarbij het nuttige en het aangename samen kwamen.

Interesse om het boek te kopen? Dat kan hier!

Deel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.