Hulpverlening na seksueel misbruik. Wegwijzer in Traumaland

hulpverlening na seksueel misbruik, cover boek Wegwijzer in TraumalandWat voegt mijn nieuwe boek toe?

Zelfs al ben je schrijver, een boek schrijven gewoon om maar te schrijven is zinloos. Het moet wel iets toevoegen. Wat ik zie is dat er heel veel persoonlijke verhalen zijn, maar er is geen overzicht van wat er allemaal aan mogelijkheden zijn om te helen van seksueel misbruik. Dat is waar mijn boek een gat in de boekenkast te vullen heeft.

Boek: Hulpverlening na seksueel misbruik

Ik ben al enige tijd bezig met interviews voor mijn nieuwe boek. In het boek vertellen therapeuten over hun vorm van therapie. Hoe het werkt, waarvoor het goed werkt en wat hun ervaringen zijn met klanten die seksueel misbruik hebben meegemaakt.

Een wegwijzer in Traumaland

Net als deze website is mijn boek bedoeld om te informeren over de hulp na seksueel misbruik. Om een licht te laten schijnen op allerlei verschillende vormen van therapie. Zodat je, als je hulp zoekt, niet blind in het duister hoeft te tasten. Helen is al ingewikkeld genoeg.

Voor wie schrijf ik dit boek?

Eigenlijk zijn er twee groepen mensen die iets aan dit boek kunnen hebben: Hulpverleners en lotgenoten/overlevers. De eersten omdat ze in dit boek een naslagwerk hebben over de ins en outs van diverse therapievormen en hoe die werken bij klanten met seksueel misbruik ervaringen. Voor de lotgenoten/overlevers is het een inkijkje in diverse therapieën, hoe die werken, wat je kunt verwachten.

Niet compleet zonder ervaringsverhalen

Een boek over seksueel misbruik is niet compleet zonder ervaringsverhalen. Toch denk ik niet dat mensen zitten te wachten op ‘wat er allemaal precies is gebeurd tijdens het misbruik’. Dat is belangrijk om te vertellen, voor jezelf, voor je eigen proces. Bijvoorbeeld in lotgenotencontacten of in therapie. Wat naar mijn idee veel interessanter is, in elk geval voor mensen die hulp zoeken of willen bieden, is hoe je proces van heelwording in zijn werk gaat. Welke stappen je daarin neemt en welke therapieën je daarbij hebt gebruikt. Ervaringsverhalen, maar dan over de therapieën!

Voorlopige conclusies uit de interviews

Hieronder de voorlopige conclusies uit de interviews die ik met diverse hulpverleners heb gehad. De interviews met hun klanten moet ik nog doen, dus wellicht komen daar nog verrassingen uit. Maar dit is wat goede therapeuten moeten kunnen, volgens therapeuten:

  1. Echt zijn. Alleen dan is echt contact mogelijk en alleen als er echt contact is kan er heling plaatsvinden.
  2. Niet bang zijn voor hevige emoties: verdriet, boosheid, angst: alles wordt uitvergroot door seksueel misbruik.
  3. Als het er op aan komt, vindt heling plaats op het spirituele (zingevings-) niveau, dus daar moet je toe bereid zijn.

Verrast? Ik niet. Volgens mij gaat in de meeste gevallen het trauma van seksueel misbruik zo diep, dat alleen een diepgaand proces van innerlijke heelwording volstaat om werkelijk te helen. Is dat voor iedereen weggelegd? Ik denk dat iedereen het kán, maar ik denk ook dat niet iedereen er voor zal (kunnen) kiezen. Het is geen gemakkelijke weg.

Koop het boek hier

Geef een reactie