Bevrijd van schuldgevoel! – Paula Holtzer

Bevrijd van Schuldgevoel!

Mensen die slachtoffer zijn van seksueel misbruik, hebben vaak last van schuldgevoel en schaamte. Ondanks het feit dat het natuurlijk niet hun schuld was, zij zijn slachtoffer. In de workshop gaan we aan de slag met: Hoe je als therapeut met de emoties schuldgevoel en schaamte kunt omgaan. Binnen de Traditionele Chinese Geneeswijzen werken we met Chinees Sjamanisme op lichamelijk, emotioneel en spiritueel niveau. Om de klant te kunnen bevrijden van schuldgevoel is het van belang om alle 3 de niveau’s bewust tegelijkertijd aan te pakken.

In de workshop gaan we verkennen:

Hoe komt het dat slachtoffers van seksueel misbruik zich schuldig voelen?

Hierbij wordt ingegaan op de verhouding van dader en slachtoffer en kijken we naar de invloed van het familiesysteem.

Hoe kun je het patroon van schuldgevoel doorbreken?

Schuldgevoel en schaamte worden gekoppeld aan de organen en uitgelegd via de Chinese geneeswijze. Welke lichamelijke klachten zijn aan schuldgevoel gekoppeld?

Welke emoties horen bij schuldgevoel

Meditatie volgens de Chinese geneeskunde om schuldgevoel los te laten. Schuld en schaamte aanpakken middels Chinees sjamanisme. Het werken met hemelse energieën waarbij de slachtoffer zich losmaakt van de daders energie, waarbij gronding een voorwaarde is. We kijken daarbij dieper in de geschiedenis van de klant.

Casus voorbeeld

Charlotte is door haar vader misbruikt. Ze heeft geen contact meer met hem. Haar moeder is overleden. Haar zussen zorgen voor hun vader en komen er nu achter wat voor vervelende man het is. De zussen bellen met Charlotte om te praten over hun vader. Telkens als dat gebeurt slaapt Charlotte slecht. Ze wil niet meer met haar zussen over haar vader praten.

Achtergrond van de vader

Haar vader is als enigst kind opgegroeid en verwend door zijn moeder. Toen Charlotte werd geboren veranderde de relatie tussen haar ouders. Haar vader was jaloers op de aandacht die Charlotte kreeg van haar moeder. Uit onmacht en frustratie misbruikte en mishandelde hij haar. Haar moeder en zij waren bang voor deze man. Charlotte bleef als kind loyaal aan haar moeder en haar vader. Toen ze een keer een blauwe arm had en de moeder van het vriendinnetje dat zag zei ze dat ze was gevallen ipv dat ze was mishandeld.

Bezetting door vader

Het schuldgevoel en schaamte ontstaat doordat de vader haar in zijn macht heeft. In de Chinese terminologie heeft hij haar bezet. Hij heeft een psychopatische persoonlijkheidsstructuur en kan haar manipuleren. De buitenwereld en haar zussen hebben er geen erg in.

In de workshop gaan we schuldgevoel, schaamte en een bezetting doorbreken.

Meedoen aan de themadag?

Op de themadag op donderdag 12 mei 2016 krijg je dan deze workshop aangeboden, plus die van Carla Ham – Mantra’s bij schuldgevoel.
Wil je er bij zijn? Geef je dan op via de agenda.

 

Paula Holtzer – Chinese geneeswijzen/acupunctuur – Nijmegen

Geef een reactie