Barbara Krantz

Muziektherapie en vrouwenhulpverlening

Wie ik ben en wat ik doe

Ik ben geregistreerd muziektherapeute en vrouwenhulpverleenster. Al langer dan 25 jaar werk ik in de Geestelijke Gezondheidszorg, aanvankelijk in verschillende GGZ-instellingen en sinds een aantal jaren in mijn eigen praktijk voor muziektherapie in Nijmegen. Naast muziektherapeute ben ik hoofddocente aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen bij de opleiding muziektherapie.

Mijn cliënten en mijn vak, de muziektherapie, blijven me fascineren. Elk contact is anders, en in elk therapietraject leer ik ook als therapeute weer iets nieuws. Ik ben nieuwsgierig en wil jou begrijpen. In mijn eigen praktijk heb ik de ruimte en neem ik de tijd die ik nodig acht om jou de aandacht te geven die jij verdient.

Mensbeeld

Ieder mens is uniek. Ook de problemen waarmee mensen worstelen kunnen individueel zeer verschillend zijn. Daarom ga ik samen met je op zoek naar de aanpak die het beste bij jou en jouw situatie past. Je eigen kracht, je drijfveren en talenten zijn daarbij het uitgangspunt. Wat zijn jouw mogelijkheden en hoe kun je jezelf het beste helpen? Dat zijn de vragen die we in de therapie proberen te beantwoorden. Niet de “diagnose” is voor mij belangrijk, maar jij als mens met jouw individuele levensverhaal, eigen behoeften, dromen en doelen.

Methode

Muziek raakt ons allemaal. Bijna iedereen gebruikt muziek om gevoelens te uiten of te beïnvloeden. Men “zwelgt” in een romantisch nummer of “laadt zichzelf op” met harde, ritmische muziek. In muziektherapie wordt muziek ingezet om meer inzicht te krijgen in eigen gevoelens en om gevoelens en gedrag te veranderen. Ik help je bij het kiezen van de aanpak die voor jouw persoonlijke situatie het meest geschikt is, door je suggesties te doen vanuit wetenschappelijk effectief gebleken werkvormen. De kracht van de muziek ligt in het feit dat je geen woorden nodig hebt, om je te laten horen en gehoord te worden. Bovendien is muziek maken leuk en heb je in de sessies vaak ook plezier.

Speciaal geschikt voor deze klachten

Muziektherapie helpt volwassenen die:

 • niet lekker in hun vel zitten
 • zich depressief voelen
 • stress ervaren
 • niet kunnen ontspannen
 • niet bij hun gevoel kunnen komen
 • overspoeld raken door gevoelens
 • weinig zelfvertrouwen hebben
 • moeilijk in contact komen met anderen
 • problemen ervaren in studie of werk
 • problemen ervaren in persoonlijke relaties
 • een psychiatrische diagnose hebben

Muziektherapie is ook geschikt voor mensen die zichzelf als niet-muzikaal beschouwen. Muziektherapie kan helpen bij het verwerken van seksueel misbruik, maar ook bij het hervinden van de veerkracht die nodig is om het leven weer met positieve energie op te pakken. Daarbij maakt het niet uit of het misbruik lang of kort geleden heeft plaatsgevonden.

Wat kost het

Een sessie duurt 50 minuten en kost € 70,-. Veel zorgverzekeraars vergoeden muziektherapie gedeeltelijk als alternatieve geneeswijze vanuit een aanvullend pakket. Behandelingen in samenwerking met een GZ-psycholoog of psychotherapeut worden vaak volledig vergoed.

Hoe lang duurt het

De duur van een behandeling is afhankelijk van de doelen die we hebben afgesproken. Soms heb je aan vijf sessies genoeg om de draad weer op te kunnen pakken, soms heb je een jaar lang de tijd nodig, om tot jezelf te komen en nieuwe stappen te durven nemen. Ook de frequentie is afhankelijk van het doel van de therapie. Sommige cliënten komen elke week, anderen eens in de twee weken of eens in de maand.

Contactgegevens

Barbara Krantz
Dominicanenstraat 6
6521 KD Nijmegen

T. 06 – 401 401 74
E. info@muziektherapie-nijmegen.nl
W. www.muziektherapie-nijmegen.nl

 

Tags: vrouwenhulpverlening, muziektherapie, non-verbaal, contact, psychiatrie